Nieuw: bouwpakket windturbine voor binnen de bebouwde kom

De verticale as- windturbine, ontwikkelt door het Britse bedrijf McCamley,  wordt aangeleverd in een doe- het- zelf bouwpakket en kan zonder mast op het dak worden geplaatst. Erg handig dus. Makkelijk te installeren en zelfs te plaatsen in dichtbebouwde gebieden.

In steden waait het meestal niet erg hard en dat maakt het rendabel plaatsen van windturbines niet makkelijk.   Een stad staat meestal vol met gebouwen en gebouwen houden nou eenmaal wind tegen. Desondanks kunnen gebouwen in sommige gevallen de windsnelheid toch doen verhogen. Dan spreek je van het Venturi effect. Het Venturi effect vindt plaats wanneer van een onsamendrukbare vloeistof , zoals lucht, door een buis stroomt en een vernauwing tegenkomt. De druk verlaagd en de snelheid neemt toe.

In tegenstelling tot reguliere horizontale as windturbines, die afhankelijk zijn van constante windsnelheden,  kan de verticale as turbine goed omgaan met de turbulenties en plotselinge windvlagen in een bebouwde omgeving.  Horizontale- as windturbines houden op met draaien als de windsnelheid daalt beneden 2 a 3 m/s.  Dan moet er, voor electriciteit, overgeschakeld worden op het reguliere elektriciteitsnet. De turbine maakt pas weer een herstart als de wind aanwakkert.

De McCamley windturbine wekt al electriciteit op vanaf 1.8 meter per seconden, is zelf-startend en blijft zelfs draaien onder de meest onstuimige weersomstandigheden. McCalmley zegt dat het ontwerp van de turbines ervoor zorgt dat ze geluidsarm en relatief trillingsvrij zijn, Deze eigenschappen zijn ook aantrekkelijk in een stedelijke omgeving. Het product zou zelfs “vogel-vriendelijk” zijn. Al weet ik zelf niet goed goed wat ik me daarbij voor moet stellen. Vliegen vogels er met een boog omheen? Of krijgen ze maar een zacht tikje als het toch tot een botsing komt?

Volgens McCamley kunnen de turbines desgewenst opgeschaald worden tot hoger aantal megawatt voor gebruik op, of naast,  bijvoorbeeld  kantoorpanden. Het huidige model is in ieder geval in staat 1 kW elektriciteit op te wekken.

Het prototype wordt momenteel getest op de campus van de Keele Universteit en gaat, gedurende het testen, proberen aanspraak te maken op een “Microgeneration certification”. De Engelse regering heeft nieuwe regelgeving uitgebracht, de zgn. ‘Microgeneration Certification Scheme’. Deze houdt in dat elke nieuwe turbine in het Verenigd Koninkrijk  tenminste 1 jaar moet worden getest voor de certificatie duurzame energie wordt afgegeven. McCamley zegt dat het in de tussentijd een 12 kW model van de turbines gaat ontwikkelen. Dus we moeten nog even wachten voordat we ons eigen exemplaar in elkaar kunnen zetten.

Via: Cleantechnica

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s